RADF or DSDF
02.05.2021

Компаниите продължават да се стремят да намаляват количеството на хартия, използвана в офиса като започват да сканират все повече и повече в споделени дискови и облачни хранилища. Напредъкът в технологията за сканиране осигури на бизнеса страхотна сигурност на документите, екологична устойчивост и по-ниски офис бюджети. Това означава, че лесните за използване документно-оборотни процеси са от решаващо значение за всяко работно място. Правилната настройка за вашия копир, многофункционален принтер или скенер е от съществено значение за създаването на успешен работен дигитален процес. Но за да дигитализирате вашите физически носители, трябва да се снабдите с необходимото оборудване за сканиране. Най-доброто решение е да закупите комбинирани печатащи устройство с възможности за автоматично сканиране на множество двустранни документи-оригинали.

Автоматични подавачи на документи ADF

Повечето копирни машини са снабдени с „Автоматично Подаващо Устройство“ за документи Automatic Document Feeder (ADF). Тази опция позволява на устройството да подава оригиналите един по един и те да бъдат сканирани автоматично от машината. Без наличие на ADF ще трябва да поставяте всяка страница поотделно върху стъклото за сканиране. Тази автоматизация позволява на хората да сканират документи с множество страници, което е решаващ фактор за развитие на дигитализация на хартиените архиви.

Голяма част от мултифункционалните устройства са оборудвани с автоматични подаващи устройства, които позволяват само едностранно сканиране. Но те няма да са обект на тази статия, тъй като говорим за процеси по дигитализация на документни архиви, а те повечето са с двустранни оригинали.

Ще Ви обясним какви са типовете листо подаващи устройства за автоматично двустранно сканиране.

 

Има два основни типа подавачи на документи, иначе известни като сканиращата част на копирната машина:

  • Реверсивни автоматични подавачи на документи (RADF) ;
  • Двойно сканиращи подавачи на документи (DSDF).

Ще говорим за разликите между тези два типа скенера и ще Ви помогнем да определите кое е най-доброто за вашия офис.

Какво означава RADF?

RADF означава Reversing Automatic Document Feeder. Този тип опция има една сканираща матрица (сканираща повърхност). Този скенер е вграден в копирната машина от едната страна на стъклото и двустранните оригинални преминават, чрез автоматично механично въртене. Сканирането става първо от едната страна на страницата, преди да се обърне автоматично и да се сканира другата страна. Потребителите ще забележат, че всяка страница изминава дълъг път, докато се движи напред-назад, преди да се обърне и премине през скенера. Въпреки че не е необходимо да го завъртате ръчно, това все пак може да отнеме повече време, защото страницата трябва да се обърне. Този тип автоматичното подаващо устройство значително увеличава разстоянието и времето, което трябва да измине хартията по време на процесите по сканиране. Копирният апарат, оборудван с RADF ще има по-дълъг път на хартията, който налага на хартията да премине през подаващото устройство общо три пъти, когато обработва двустранен документ.

Плюсовете и минусите на RADF сканирането

Има различни предимства и недостатъци на копирните машини, оборудвани с RADF.

Плюсове

Минуси

  • Тези машини са по-бавни от алтернативите, тъй като оригиналите преминават през подаващото устройство три пъти, за да сканира и двете страни.
  • Устройствата за сканиране, чрез RADF, генерират засядания по-често, тъй като пътят на хартията е приблизително три пъти по-дълъг от еднопроходния подавач на документи.
  • Голяма вероятност е страниците да бъдат необработени, ако има някакви несъвършенства, като повреда или смачкване в документите.
  • Поради по-дългия път на хартията(оригинали), RADF машините се повреждат по-бързо от алтернативите и имат по-високи разходи за поддръжка.

За какво означава DSDF?

Алтернатива на RADF скенера е устройството за подаване на документи с двойно сканиране. Най-често производителите го наричат DSDF -Dual Scan Document Feeder - еднопроходен скенер или еднопасов скенер. DSDF подавачите стават все по-популярни и се използват все повече от големи производители като Konica Minolta, Brother и Olivetti. Машините, които използват устройства за подаване на документи с двойно сканиране, имат два скенера, вградени в тяхната структура. Това означава, че за разлика от RADF копирните машини, DSDF машините могат бързо да сканират или копират двете страни на двустранна страница наведнъж, без да е необходимо да обръщат страницата. Първият скенер е вграден в самото печатащо устройство, точно както при RADF сканирането. Той сканира страниците ви незабавно, като се подаде в копирната машина. Вторият скенер е разположен от другата страна на стъклото(в самия капак) и прави копие на всяка страница точно по същото време като първия скенер. Не е необходимо обръщане на страницата, което прави по-кратък пътя на хартия и по-бързо време за обработка.

Плюсовете и минусите на DSDF сканирането

  • Има много предимства от използването на копирна машина с DSDF.

Плюсове

  • Документите могат да се сканират и копират бързо, защото няма нужда да чакате страниците да се обърнат.
  • Документите следват пътя на хартия, който е приблизително 60% по-кратък от този при с автоматично подаващо устройство за документи(RADF), което води до значително по-малко износване на устройството.
  • Тъй като оригиналите не трябва да обръщат, има много по-малък шанс за неправилно подаване или дори унищожение, което се случва при RADF сканиране.
  • Деформирана или смачкана хартия ще се подава без грешки поради съкратения път на хартията на DSDF.

Минуси

  • Технологията DSDF може да има по-високи първоначални разходи за придобиване. Средно около 20% са по-скъпи от устройствата, които са конфигурирани с устройство за подаване на документи с въртене на оригиналите.

Кое е по-добро за вашия офис?

Както вероятно се досещате, като сравнявате плюсовете и минусите на всеки тип подаващо устройство, DSDF се счита за най-ефективният избор от анализаторите в бранша. Той е много по-бърз и по-ефективен от RADF, като същевременно изисква по-малко поддръжка и предлага по-дълъг експлоатационен живот.

Има няколко причини, поради които офисът все още може да се интересува от RADF скенер.

  • Бюджетните ограничения могат да накарат ръководството да види RADF скенерите като жизнеспособна опция за вашите нужди.
  • Някои модели копирни или многофункционални принтери все още може да нямат конфигурации, които включват опции за технологията Dual Scan.
  • Сканирането с малък обем в някои офиси може да направи DSDF ненужно. Ако има сканиране с малък до среден обем, тогава може да няма реална нужда от допълнителна ефективност на двойното сканиране.

Въпреки че има предимства както за RADF, така и за DSDF, използването на DSDF в крайна сметка е по-продуктивният избор. Устройствата за подаване на документи RADF просто не могат да се сравнят с ефективността на наличието на два пълни скенера, вградени в система за подаване на документи. За да можете да се ориентирате в спецификациите на устройства, трябва да обърнете внимание на характеристиката “ipm” image per minute/изображение в минута. При устройства, оборудвани с DSDF обикновено този индекс е поне два пъти по-голям от тези с RADF.

Ако ви трябват допълнителни разяснения, не се колебайте да се свържете с нас:

ТУК