Нуждаете се от помощ при избор на устройство за печат?
23.10.2020

Как да си изберем печатащо устройство?

В технологичното време, в което живеем, изборът на принтер или многофункционално копирно устройство е труден и е много вероятно, ако не следваме важните стъпки преди да закупим, да се снабдим с техника, която не е подходяща за нас или нашия бизнес.

Не всички принтери са еднакви

Иновациите в печата са довели дотам, че всеки един потребител може да избира между широка гама техника с висока производителност и достъпна цена. Въпреки това, има много фактори, които спомагат за точен избор на подходящ принтер за нашите специфични нужди. Ето и няколко основни въпроса, които трябва да си зададем, преди вземем финално решение:

На каква хартия искате да печатате?

Размерите на отделните формати са важна стъпка и задължителен елемент от избора на принтер. Разбира се, устройствата подържат различни формати и тегло на подържаните медии. Така, че ако имате изисквания към нестандартни носители(хартия), обърнете внимание на описанието на устройството в частта подържана медия със суфикс  g/m².
Обикновенно в офисна или домашна среда най-често ползваните формати хартия са А4 и/ил А3.
Устройствата формат А4 са с доста по-ниска стойност на придобиване, така че ако не се нуждаете от печат на А3 формат, се насочете към тях.

За печатащи устройства "Формат А4" : Вижте нашите предложения

За печатащи устройства "Формат А3" : Вижте нашите предложения


Цветен или монохромен (черно-бял) принтер?

 Първото решение, което трябва да вземем, е дали имаме нужда от цветен печат.

  • Цветни копирни устройства – ако в офиса често се отпечатват цветни документи или маркетингови и презентационни материали – тогава по-добрата опция е да се насочим към цветно копирно устройство. Цветните лазерни принтери са много подходящи за компании, които искат да печатат по-големи обеми текстови документи, както и бизнес презентации, цветни  брошури, диаграми, материали и др.. Те са подходящи за всекидневна употреба и вече в зависимост от натовареността трябва да изберем кой точно модел е подходящ за нас.

За печатащи устройства "Цветен печат" : Вижте нашите предложения

  • Монохромни копирни устройства – ако бизнесът ни е съсредоточен в отпечатването на голям обем текстови документи (като например фактури, формуляри, разписки и др.) и изисква бърза скорост на печат, тогава по-добрата опция е да инвестираме в черно-бяло копирно устройство. То е по-достъпно ценово в сравнение с цветните, а и в дълъг период от време поддръжката и консумативите спестяват от разходите ни.

За печатащи устройства "Черно-бял печат" : Вижте нашите предложения

 

Многофункционално копирно устройство (МФУ) или еднофункционално (принтер)?

  • Принтери – ако търсим само отпечатване (принтиране) на документи, тогава еднофункционално устройство (принтер) ще ни служи най-добре. Трябва да потърсим и други предимства, като например автоматичен двустранен печат за спестяване на разходи и удобство, както и усъвършенствани функции за сигурност. Друг важен компонент е скоростта на печатане – за натоварен офис скоростта трябва да бъде от порядъка на 40 стр./м. или повече.

За печатащи устройства "Еднофункционални" : Вижте нашите предложения

  • МФУ – това са копирни устройства, които принтират, копират и сканират. Някои разполагат и с факс. Те са подходящи за фирми, които са по-съвременни, изпращат дигитализирани файлове, работят повече с електронна поща. Също така в офиси, в които се налага да се вадят дубликати на документи (копиране). Тук също има предимства, които трябва да потърсим, като например автоматичен листоподавач, през който могат да се пускат повече от 1 оригинал едновременно (има устройства с до 100 оригинали), автоматичен двустранен печат, различни функции за сигурност, възможност за вграждане на системи за управление и сигурност на печата (принт мениджмънт) и др.

За печатащи устройства "Многофункционални" : Вижте нашите предложения


Какви опции за свързване са необходими?

Друга важна характеристика, която трябва да имаме предвид, е свързаността на принтера. Преди на направим тази покупка, трябва да се запитаме дали ни е необходима безжична (Wi-Fi), мрежова (Ethernet) или с чрез USB кабел връзка.

  • Свързване с USB кабел – свързването става директно посредством USB кабел за лесен и удобен печат. Само един потребител може да работи принтера. Минус е и ограничената функционалност на копирните устройства, особено от по-висок клас;
  • Мрежово свързване – копирното устройство се свързва към рутер или мрежов хъб с Ethernet (мрежов) кабел. За разлика от USB свързаността, тук принтерът може да е достъпен от голям брой потребители във всеки един момент. Този вариант е най-подходящ за офиси, кантори или различни отдели с повече хора;
  • Безжично свързване – може да свързване копирните устройства с компютър, смартфон и таблет чрез Wi-Fi. Това ни дава гъвкавост да печатаме от различни типове източници в рамките на безжичния обхват на принтера без да са необходими кабели.;
  • Облачно свързване (cloud) – дава възможност да се печата  сканира до популярни платформи в облак, без да е необходим компютър.

Размерът има ли значение?

Този толкова популярен въпрос е актуален и при избор на копирна система. Наистина, въпреки че съвременните настолни принтери вече са проектирани за
по-голяма производителност и икономическа ефективност, по-големите машини (формат А3) все още са по-надеждни и с по-ефикасни при големи обеми печат. Но все пак новите модели копирни устройства, които са формат А4, имат наистина впечатляващи показатели за скорост на печат, усъвършенствано сканиране и копиране, както и добра себестойност на печат.

Какви са скритите разходи и има ли такива?

Много от нас не осъзнават, че покупната цена на едно копирно устройство е само „върхът на айсберга“ и не посочва общите разходи за притежание през годините. Лесен начин да изчислим общите си разходи за собственост е чрез тази формула:

  • Тонер касета – цена / Тонер касета – брой страница = Цена на страница.

(взимаме цената на тонер касетата и го разделяме на приблизителния брой страници, които той трябва да отпечата)

  • Цена на страница х Годишен обем на печат = Общи разходи за година.

(умножаваме цената на страница по броя страници, които е вероятно да отпечатаме за една година)

  • (Общи разходи за година х Години на собственост на принтера) + Покупна цена на копирното устройство + резервни части и ремонтни дейности през годините (тук наистина е най-трудно да се изчислят разходите) = Общи разходи за собственост

 

От всичко това става ясно, че не съществува решение за универсален подход и са възможни различни сценарии. Реално изборът на копирна техника е най-важната част от целия процес и може да спести много ненужни разходи и бъдещи проблеми. Също така може да помогне за повишаване на бизнес производителността и конкурентно предимство пред останалите.

Ако имате нужда от копирно устройство и все още не сте избрали – консултирайте се с някого от нашите специалисти, които ще Ви насочат към най-подходящите за Вас марки и модели и ще Ви спестят средства и проблеми.


Какъв е нашият съвет?

Имате ли нужда от копирно устройство –  консултирайте се някой от нашите специалисти на посочените и-мейл и телефон преди да предприемете действия при взимането на решения. Това може да Ви спести много средства и проблеми.

Виж всички продукти    Свържи се с нас