08.03.2021

Очевиден е фактът, че технологиите оказват голямо влияние върху бизнеса в днешно време. Не толкова отдавна компаниите трябваше да създадат и поддържат собствена сървърна среда, за да могат да хостват и стартират приложения в своите офиси. Днес разполагаме с облачни решения, които правят революция в бизнеса и техните операции. Тази сравнително нова технология стана крайъгълен камък за дигиталната трансформация на компаниите. Все повече и различни индустрии започват да използват услуги базирани в облака.

И така, какво точно е работа в облака?

Просто казано, тази технология използва виртуализация, за да осигури на компаниите съхранение на данни, сървърен ресурс с изчислителна мощност и различни други облачни услуги. Тези услуги се поддържат от доставчици на услуги в отдалечени центрове за данни, така че потребителите не трябва да управляват всичко сами. В съвременната конкурентна среда компаниите се нуждаят от начин да подобрят своята ефективност и цялостна производителност, а изчислителните облаци със сигурност могат да осигурят начин за това.

Печат в облака

От доставчиците на управляеми печатни услуги вече се изисква и да предлагат решения, базирани в облака. В някои случаи клиентите преминават към софтуер, базиран в облака от софтуер, който е бил използван на място. В други случаи всички нови възможности се предоставят от облака. Тези два фактора са от решаващо значение за ИТ процесите в една компания и печатната инфраструктура, като част от ИТ средата, ще трябва да се приспособи към нея. Софтуерът, базиран в облака, трябва да осигурява допълнителна функционалност и предимства, а не само да е огледално решение на софтуера, който се намира на място.

Разбирането на ползите от употребата на софтуер, намиращ се в облака може да бъде трудно. Тъй като повечето доставчици на софтуер за управление на печата не предоставят софтуерни решения, базирани на облак, е важно да разберете как тези решения могат да помогнат на вашата организация. Предимства, като по-ниско ниво на общата цена на притежание, актуални версии, по-висока сигурност и повишена функционалност, трябва да бъдат критериите на Вашата организация при избора на софтуерни решения.

Имайки това предвид, ето няколко от реалните причини, които да ви накарат да "превключите" към облачните решения:

По-ниски разходи

Едно от основните предимства на облачните решения е рентабилността. От гледна точка на бизнеса тази полза може да промени играта. Както вече споменахме, облачната технология предоставя услуги на компании при поискване, тоест за период. С други думи, вие плащате само за това, което използвате. Това позволява на фирмите да оптимизират по-ефективно бюджета си и да използват само услугите, които са им необходими, за да останат конкурентоспособни или да растат и да развиват компанията си по-нататък. Нека поставим всичко това в перспектива, която е по-лесна за разбиране: създаването на локален център за данни, който ще поддържа вашите бизнес нужди, би било скъпо начинание. Ще трябва да закупите хардуер, да наемете персонал, да извършвате редовна поддръжка и надстройки, да разработвате вътрешни решения или приложения и т.н. Облачните услуги са модел, базиран на абонамент, което означава, че няма разходи за покупка, труд или поддръжка. Само месечни абонаментни такси за услугите, които използвате в момента. Ако вече нямате нужда да използвате услуга, можете просто да спрете да плащате за нея. Облачните услуги включват софтуер(включително софтурни пакети за управление на МФУ), платформи, инфраструктура и други ИТ нужди. Цената на софтуерно решение, базирано в облака, е по-ниска от тази на система на място, защото не е нужно да купувате, внедрявате и поддържате ИТ активи. Доставчикът на софтуер отговаря за всички необходими сървъри, както и за свързания софтуер и инфраструктура. "Независимо от приложението, доставчикът на изчислителна мощност в облака поема отговорността за цялата инфраструктура, необходима за стартиране на сървърите, необходими за решение, архивиране, софтуер, операционни системи, бази данни, актуализации, миграция, мощност и охлаждане, място на съоръженията и т.н., както и вътрешните разходи за персонал и тези на трети страни" е описано в общите условия на повечето доставчици. 

Мащабиране  

Ефективното мащабиране на бизнеса е жизненоважно в наши дни. Компаниите, които са в състояние бързо да се развиват или свиват, могат да осигурят конкурентно предимство на пазара. Например облачните услуги, като IaaS (Infrastructure as a Service), позволяват на компаниите да се абонират за цяла ИТ инфраструктура, без да е необходимо закупуване на хардуер. Можете да добавяте или премахвате сървъри във вашата инфраструктура въз основа на текущите бизнес нужди, което позволява на вашата компания да се мащабира бързо и ефективно. Освен това, бизнесът може да избере всеки софтуер или всяко персонализирано приложение, от което се нуждае. Ако към даден момент ви трябват 5 софтурни лиценза за управление на копирните машини в офиса, заплащате 5, а в следващия месец са ви необходи само 3 - заплащате само 3, просто и лесно.  Решенията в облак като SaaS (Софтуер като услуга) ви позволяват да използвате всяко приложение, налично на всяко устройство във вашата компания. Това помага на компаниите да използват най-новите софтуерни решения, когато се нуждаят от тях, и можете да плащате за тези приложения толкова дълго, колкото желаете. С други думи, облачните решения предоставят на компаниите всички ресурси, необходими за ефективно мащабиране на бизнеса. Трябва само да вземете предвид вашите нужди и да планирате съответно облачни услуги.

Достъп до нови функции

При софтуера(включително софтурни пакети за управление на печата), базиран в облака, най-новите версии на приложенията се предоставят на всички клиенти веднага щом бъдат пуснати. Непосредствените обновления могат да предоставят на клиентите нови функции, което да ги направи по-продуктивни. Повишената гъвкавост позволява на организациите да се възползват от предимствата на новите приложения и услуги и да доведат до нови възможности на пазара. Тази допълнителна полза за клиентите на доставчиците на печатни услуги създава потенциално конкурентно предимство. Актуализациите на софтуера често включват актуализации на защитата, които предпазват системата от уязвимости. Това води до третата причина за приемането на софтуера в облака.

Подобрена сигурност

Сигурността в облака често се поставя под въпрос. Макар да е вярно, че обмена на информация може да бъде прихванат, защитните стени могат да бъдат пробити и злонамерен софтуер може да нахлуе в системата, това се отнася за всяка компютърна мрежа. Дори компютърните мрежи, които фирмите управляват сами са уязвими. Нарушенията в сигурността в компаниите за облачни услуги като Google Cloud Platform, Amazon Web Services или Microsoft Azure, със сигурност ще влезе в новините, а възприятието, че те са по-податливи на проникване, не е вярно. Облакът е индустрия за милиарди долари, а за доставчиците на облачни услуги, способността да се съхраняват данните на клиентите е от решаващо значение. Тези компании трябва да се придържат към стандартите на Международната организация по стандартизация (ISO) за изчисления в облака. Например, облачната инфраструктура и услугите на Microsoft се одитират веднъж годишно за спазване на ISO от British Standards Institution (BSI), акредитиран сертифициращ орган, който осигурява независима проверка, за да се увери, че Microsoft е внедрила контрол на сигурността от край до край. Сигурността при тях често е по-добра от тази при локален хостинг. Облачните платформи, осигурена от тези доставчици на PaaS (Platform as a Service), имаt допълнително предимство, тъй като са наблюдавани чрез автоматизиран процес. Ако се случи пробив, той може да се идентифицира и да бъде отстранен незабавно.

И така, притискани от нарастващата нужда от ефективност и гъвкавост, компании като MPS Bulgaria | ЕМ ПИ ЕС ЕООД вече предоставят управляеми услуги за печат в облака и се позиционират като лидери в тази сфера. Предлагат се хибридни решения, като ползване на сървърни ресурси, хоствани в облака (Вече хостваме PaperCut MF в Google Cloud Platform) или пък изцяло без сървърни решения от ново поколение, като PaperCut HIVE.

Вижте "The Print Security Landscape, 2020" от Quocirca

ТУК